Wij hebben gekozen voor Zuid-Afrikaanse wijnen van hoge kwaliteit, die gemaakt worden met respect voor mens en natuur. De vier wijnhuizen die we gekozen hebben vallen regelmatig in de prijzen met hun wijnen. En bij alle vier staat duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen op een hoog plan. Maar waarom hebben we gekozen voor Zuid-Afrika? Natuurlijk omdat we via wijnleverancier KE Trading in Sint-Oedenrode in contact kwamen met Zuid-Afrikaanse wijnen. Zij hebben jarenlang geïnvesteerd om de juiste wijnen naar Nederland te halen en hebben rechtstreeks contact met de wijnhuizen. Maar ook vanwege de goede prijs/kwaliteit verhouding.

Historie wijnland Zuid-Afrika

  • In de wijn-wereld wordt Zuid-Afrika als een 'nieuwe wereld' wijnland beschouwd. Maar wist u dat er in Zuid-Afrika al sinds 1652 wijn wordt verbouwd?
  • De wijnbouw in Zuid-Afrika werd opgezet door Nederlanders. Maar al snel werd de hulp ingeroepen van Franse Hugenoten. Zij namen de kennis uit Frankrijk mee en legden de basis voor de huidige wijnbouw in Zuid-Afrika.
  • Door de afschaf van de apartheid in de jaren '90 kreeg de export een boost. Door de toegenomen vraag kon ook geïnvesteerd worden in hogere kwaliteit. Inmiddels weten wijnliefhebbers van over de hele wereld de Zuid-Afrikaanse wijnen te waarderen.


Wij stellen graag de vier wijnhuizen aan u voor die wij samen met KE Trading selecteerden voor onze wijnactie.

Boplaas Family Vineyards

Op ongeveer 450 km ten oosten van Kaapstad aan de voet van het Swartberg gebergte, in het kleine pittoreske dorpje Calitzdorp, staat de familie-wijnboerderij Boplaas. Hier wordt al meer dan 150 jaar wijn en brandy gemaakt door verschillende generaties van de familie Nel. Momenteel wordt het bedrijf gerund door Carel Nel, een van de Kaapse Wijnmeesters. De overgrootvader van Carel Nel exporteerde in 1880 brandy op vaten naar Londen. Nog altijd is er een duidelijke connectie met Europa. De familie Nel maakt ook portwijn van Portugese druivensoorten en zelfs whisky. In de wijngaarden besteed men zeer veel aandacht om zo milieu vriendelijk te werken, Men is zich zeer bewust van de fenomenale omgeving. In een straal van 150 kilometer rondom Calitzdorp komen meer plantsoorten voor dan in geheel Europa!

https://www.boplaas.co.za/

Du Toitskloof Wines

Aan de voet van de prachtige Du Toitskloof bergen in de Zuid-Afrikaanse Westkaap provincie liggen de landerijen van de Du Toitskloof Wines. Dit wijnhuis uit 1962 heeft een van de modernste uitrustingen van het land. Het produceert een reeks kwaliteitswijnen die al diverse onderscheidingen hebben gewonnen. De keldermeester, Philip Jordaan, beheert en reguleert elke stap van het proces-van druif tot fles. Iedere wijnboer wordt persoonlijk geadviseerd welke druif het meest geschikt is voor welke grond. Geselecteerde druiven uit de wijngaarden worden apart geperst om specifieke wijnen van de allerhoogste kwaliteit te maken. Bovendien is Du Toitskloof al sinds de oprichting gefocust op duurzame en verantwoorde wijnproductie. Het wijnhuis heeft sinds 2005 het Fairtrade keurmerk.

https://www.dutoitskloof.co.za/

Boschendal Wine Estate

Boschendal: één van de meest bekende wijnhuizen in de Kaap. VOC commandant Simon van der Stel gaf in 1685 Boschendal in handen van de Franse Hugenoten. Zij brachten hun kennis van de wijnteelt mee. De gebroeders De Villiers herkenden al snel de enorme potentie van het gebied en namen in 1715 Boschendal over. Uiteindelijk was het Cecil John Rhodes, de Britse diamantmijnbouwer en politicus die het schopte tot eerste minister van de Kaapkolonie en uiteindelijk Rhodesië stichtte, die de wijnbouw nieuw leven inblies. Het wijnhuis mag dan één van de oudste wijnestates zijn, dit betekent nog niet dat er geen plek is voor innovatie. Men blijft verrassen met nieuwe producten!

https://www.boschendal.com/our-wines

Niel Joubert Estate Wines

De wijngaarden van Niel Joubert hebben een onbeschrijfelijk mooi uitzicht over Paarl Vallei, in het hart van de Cape Winelands. Bij de Jouberts zit de liefde voor goede wijn van nature in het bloed. Piet Joubert kocht in 1898 de boerderij Klein Simonsvlei voor zoon Daniel, die op zijn 22e startte met wijnmaken. Zo’n 50 jaar later produceert Daniel 800 ton druiven per jaar, die verwerkt worden in de kelders van het landgoed. Het bedrijf ontwikkelde zich tot een belangrijke speler voor hoge kwaliteitswijnen. In 1950 nam Daniel junior het over en verbeterde hij de wijnkelders evenals de kwaliteit van de wijnen. Alleen het beste fruit wordt gebruikt om zo de hoogste kwaliteit wijnen te kunnen produceren. De 3e generatie Daniel Joubert draagt nu de verantwoordelijkheid voor de wijngaarden en het wijnmaakproces. De 4e generatie studeert nog ...
https://nieljoubert.co.za/